Politică

Alură de bos sau familist convins?

Mi se pare că proporțional cu anii petrecuți în funcții înalte, crește îndrăgirea luxului și/sau a familiei.

Exemple internaționale demonstrează acest lucru și în zilele noastre, nu-i nevoie să privim retrospectiv la Ceaușescu.

Când în ianuarie 2021 o echipă a dizidentului politic Aleksei Navalnîi a publicat o înregistrare video de două ore, prezentând palatul de lux al lui Putin de pe malul Mării Negre și domeniul său de 39-ori mai mare decât Principatul Monaco, care a costat 1,35 miliarde de dolari, m-am gândit că aceasta e chintesența dictaturii.

În septembrie 2021 am fost de acord cu Viktor Orbán, care în curând împlinește 60 de ani. Atunci a răspuns în Parlament unui deputat care îi punea întrebări în legătură cu sursa de finanțare a domeniului Orbán din localitatea Hatvanpuszta: ”copii nu se amestecă în treburile părinților”.

Băiatul tati, nu l-a întrebat pe Orbán senior de unde provin cele aproximativ 16 milioane de euro pentru construcția conacului cu dependințe luxoase.

Alții în schimb s-au interesat cum s-a combinat deplasarea oficială a premierului la Roma, cu vacanța familială din Croația, unde a fost însoțit de soție și fiu.

Pentru deplasare au folosit un avion HM Dassault Falkon 7X al ministerului apărării.

După procese de un an și jumătate ONG-ul K-Monitor a obținut o hotărâre judecătorească definitivă, care a obligat Ministerul Economiei și Externelor să publice toate cheltuielile aferente deplasării.

Viktor Orbán, fără să crâcnească a plătit 2.167.185 forinți (cca 5800 EURO), contravaloarea cheltuielilor de deplasare ale membrilor familiei.

Dă de gândit ce putea să provoace această creștere semnificativă a dragostei familiale ?

Sunt posibile două variante.

Conform primei, neglijarea vieții familiale din cauza multiplelor responsabilități ale premierului, în timp adus la acumularea mustrărilor de conștiință, ce a produs această situație.

Lucru demonstrat și de faptul, că în timpul primului guvern Orbán (1998-2002), deplasările oficiale nu au putut fi acuzate de combinare cu vacanța familială.

După varianta a doua, într-un laborator politic din străinătate s-a dezvoltat virusul lipsei de măsură, care contaminează pe șefii de stat și de guvern în al doilea mandat.

Așa a fost infectat și președintele Klaus Iohannis, care în ultimul an și jumătate al celui de al doilea mandat, din cele 26 de deplasări externe cu avionul, în 19 a făcut escală la Sibiu, ca la bord să urce prima doamnă.

Nemulțumirile și criticile publice s-au declanșat în Martie, când pentru deplasarea președintelui în Japonia și Singapore a fost închiriat o aeronavă de lux scumpă, deși cu trei luni în urmă, premierul și președintele Camerei Deputaților au zburat cu un avion de linie în Coreea de Sud.

La actuala deplasare în Emiratele Arabe Unite a fost închiriată de la firma luxemburgheză Global Jet o aeronavă de lux pentru 13 persoane, Gulfstream 6550.

La deplasarea în Japonia și Singapore tot de la aceeași societate s-a închiriat o aeronavă mai mare pentru 19 persoane, un Boeing 737-900ER (RBJ) dotat inclusiv cu sală de cinema și alte echipamente pentru VIP.

Conform surselor cheltuielile deplasării, trecute la secret, s-ar fi ridicat la 2,5 milioane de euro.

Președintele nu s-a grăbit să achite bugetului de stat contravaloarea cheltuielilor suplimentare ocazionate de haltele de la Sibiu, din cauza că nu cunoaște suma exactă, aceasta fiind trecută la secret.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...