Politică

Test de paternitate la serviciile secrete

A avut loc  violarea în grup a principiilor democratice și a statului de drept. Lipsește denunțul penal, dar în presă a apărut fătul.

S-a aflat pe surse, că la nașterea proiectului a moșit președintele Iohannis, care la început nici n-a infirmat, nici n-a confirmat știrea.

”Cineva, și știm cine a considerat că e bine să dea pe surse” spunea președintele cu un accent amenințător, la o săptămână după apariția informației, răspunzând la o întrebare, după care a adăugat ”este un prim draft”.

Despre cele mai revoltătoare prevederi ale proiectului incriminat am scris aici.

O zicală maghiară, tradusă: ”Paguba și căcatul nu au proprietar”, caracterizează cel mai bine situația.

Serviciul de Informații Externe (SIE) răspunzând tot la o întrebare, a recunoscut cu jumătate de gură, că Serviciul a fost consultat de Administrația Prezidențială.

În final a vorbit și directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig. În stilul instituției pe care o conduce, n-a grăit nimic despre conținutul proiectului, a aburit situația.

De fapt nu se neagă violul în grup, însă nimeni nu-și asumă paternitatea. Ar fi o recunoaștere a încălcării prevederilor articolului 74 din Constituție, deoarece nici președintele țării, nici Serviciile nu au drept de inițiativă legislativă.

Proiectul conține toate dorințele Serviciilor, practic le conferă drepturi nelimitate. Au calculat că războiul ruso-ucrainean e așa de înspăimântător, încât referirea la apărarea țării este suficientă pentru aprobarea în Parlament.

Similar au fost adoptate legile de înființare ale serviciilor acum 32 de ani, în urma evenimentelor  din Târgu-Mureș, fără o consultare și dezbatere în societate.

Rămâne dilema sursei de deconspirare a proiectului. Sunt probabile două variante.

Conform primei are loc o luptă internă în Servicii. Oamenii conducerii vechi și cei noi încearcă reciproc discreditarea. Nu e întâmplător faptul, că proiectul a ajuns la G4Media, care are câțiva ziariști, despre care se spune că sunt în strânsă legătură cu Serviciile.

Varianta a doua presupune că e o veche metodă a Serviciilor. Se testează reacția opiniei publice cu privire la posibila împotrivire. Dacă înverșunarea societății e vehementă, se fac mici modificări, sau se așteaptă o nouă ocazie. Sau Serviciile crează una potrivită, cum s-a mai întămplat.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...