Politică

Lipsa previziunii

Previziunea este calitatea unui bun lider politic. Nu e necesar să joace șah la nivelul unui mare maestru, dar trebuie să poată prevedea câteva mutări, ținând cont și de posibila reacție a adversarului.

Președinții partidelor din coaliția guvernamentală, Marius Ciolacu respectiv Nicolae Ciucă au neglijat această cerință elementară.

S-a confirmat legea lui Murphy: ”Orice lucru care începe prost se sfârșește și mai prost.” Partidele au convenit relativ repede ca pe lista comună pentru alegerile europarlamentare prima poziție să fie ocupată de o femeie neafiliată politic, dar ulterior în toată România nu au găsit o persoană potrivită.

Nu au tras învățămintele necesare, au ezitat prea mult în stabilirea candidatului pentru funcția de primar general al capitalei. În final a fost desemnat managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

După o săptămână medicul Cătălin Cârstoiu, fără background politic, vizat de acuzații de incompatibilitate, conform sondajelor de opinii a rămas mult în urma celor doi contracandidați.

Fără compromisuri și cedări reciproce e foarte greu găsirea soluției optime, mai ales, dacă și în interiorul partidelor mocnesc tensiuni, adversități.

Ulterior toată lumea este de acord că ar fi fost mai potrivită prima dată stabilirea candidatului și după aceea comunicarea listei comune.

Renunțarea la candidatura lui Cătălin Cârstoiu și decizia ca fiecare formațiune să aibă candidat propriu la primăria capitalei, oricum s-ar motiva, e un eșec ce putea fi evitat.

Cireașa de pe tort e decizia coaliției, conform căreia cei doi candidați nu se vor ataca reciproc și vor desfășura o campanie constructivă. Aceasta doar în cazul în care nici unul nu vrea să câștige.

Pare-se că ceea ce s-a întâmplat a dat ocazia altor politicieni să demonstreze că previziunea nu este punctul lor forte.

Altfel nu se explică declarația lui Hunor Kelemen în legătură cu evenimentele prezentate, care nota bene, sunt insignifiante pentru comunitatea maghiară și UDMR.

De ce crede domnia sa că e o ocazie potrivită să pună sare pe rana deschisă și să califice „bâlbâială politică de neiertat” cele întâmplate? Declarația și calificativul folosit, chiar dacă corespund realității, au fost inutile, ținând cont pe de o parte, de nefinalizarea de către partidele politice românești a candidaturilor la Tg. Mureș și Satu-Mare, pe de altă parte de intenția UDMR de a participa la viitoarea coaliție guvernamentală.

Vehemența și politica motivată de supărare sunt contraproductive, mai ales dacă ulterior influențează negativ situația comunității din care face parte.

La fel este inutilă etichetarea președintelui Iohannis la finalul mandatului său, ținând cont și de posibilitatea că va primi o funcție importantă în NATO sau UE. Neamțul nu uită și nu iartă.

Nu e de bun augur nici caracterizarea folosind retorica FIDESZ al acelui Péter Magyar, al cărui partid foarte probabil va ajunge în PPE lângă UDMR. Mai mult, s-ar putea ca peste doi ani să acceadă în Parlamentul Ungariei.

Previziunea, moderația și răspunsul diplomatic la întrebare incomodă sunt calitățile unui bun lider politic.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...