În actuala complicată situație economică, plină de provocări, ar fi de dorit ca liderii coaliției guvernamentale, eufemic vorbind, ca să nu fiu pre dur, ar dezvolta toate componentele adevărului privind pachetul de măsuri adoptat prin asumarea răspunderii guvernului.
Acest lucru ar fi deosebit de important pentru recâștigarea încrederii populației și ulterior, pentru stabilirea răspunderii în caz de eșec.
În interviul acordat recent postului TV Digi24, premierul Ilie Bolojan a afirmat că România aflată în pragul incapacității de plată, ”nu am avut timp să începem într-o logică a normalității” rezolvarea situației.
La întrebarea reporterului, dacă dezbaterile timp de o lună la Cotroceni, a fost sau nu timp pierdut, Bolojan a răspuns: ”nu, pentru că partidele au ajuns la un pachet de măsuri comune”.
La numai o zi, dr. Cristian Socol, profesor universitar la ASE, în interviul acordat agenției de presă Mediafax, a dezvoltat pe larg punctul său de vedere pe care l-a argumentat la Cotroceni, documentat cu date și grafice, conform căruia creșterea TVA, care urcă povara fiscală pe umerii celor cu venituri mici, putea fi evitată prin impozitarea diferențiată.
Conform variantei lui, ” tranziția către un nou model de dezvoltare presupune introducerea impozitului progresiv, presupune o rată mai mare de ocupare, investiții în educație, cercetare – dezvoltare – inovare”.
Probabil adevărul, ca de obicei, este la mijloc, doar că reformele necesare nici nu au început.
Premierul Ilie Bolojan, folosindu-se de faptul că PSD s-a eschivat de la nominalizarea unui premier înaintea congresului din toamnă, pe de o parte deoarece nominalizarea ca premier l-ar propulsa pe respectivul în pole position în cursa pentru președinția partidului, pe de altă parte nu s-a dorit ca măsurile restrictive să poarte marca PSD, a putut să impună păstrarea cotei unice de impozitare.
Ca argument suprem s-a referit la posibila incapacitate de plată a statului, ceea ce e de neînchipuit în Uniunea Europeană. La vremea respectivă nici Grecia nu a fost lăsată pe drumuri, cu toate că era într-o situație mult mai gravă.
Știind că PSD în acest moment nu-și asumă răspunderea pentru destrămarea coaliției, cu amenințarea depunerii mandatului a ales calea mai simplă și mai rapidă pentru reducerea deficitului din acest an, majorând TVA-ul.
În schimb, a promis că pachetele doi și trei de măsuri ce vor fi adoptate, vor cuprinde reformele necesare, inclusiv propunerile social-democraților.
Mai muți economiști opinează, că majorarea TVA-ului și a inflației cu toate că sporește încasările bugetului de stat, dar în situația actuală ușor poate să ducă la stagflație sau chiar recesiune.
Stagflația, (portmanteau dintre stagnare și inflație) este o situație economică în care stagnarea economică (sau o creștere economică redusă) se combină cu o inflație ridicată. . Practic, economia nu crește, dar prețurile totuși cresc.
Cum am mai amintit, cheia succesului este restabilirea încrederii populației, de aceea e păguboasă orice denaturare a adevărului, promovarea de jumătăți de adevăr din partea liderilor coaliției guvernamentale.
E o problemă gravă, dacă la liderii politici, în frunte cu premierul, se poate constata efectul Dunning-Kruge
Efectul Dunning-Kruger este un fenomen psihologic în care persoanele cu un nivel scăzut de competență într-un anumit domeniu au tendința de a-și supraestima propriile abilități, adică de a se considera mai pricepuți decât sunt în realitate.
O soluție posibilă de urmat e sintetizarea concluziilor unui cerc larg de specialiști, adoptarea variantei celei mai bune cu cuantificarea rezultatelor așteptate și publicarea acestora.
Jumătățile de adevăr nasc jumătăți de soluții, produc întârzieri, iar învinuirea reciprocă a partidelor provoacă pierderea prestigiului lor și a încrederii populației.
Lakatos P.