Politică

Prețul legământului excesiv

Am crezut că vizita la Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, care a amplificat la maxim tensiunile dintre Beijing și Washington, amenințând cu consecințe geopolitice grave, va abate atenția de la discursul lui Viktor Orbán la Tușnad.

Nu s-a întâmplat, deoarece așa cum scriam anterior aici, unora le-a dat apă la moară posibilitatea protestului împotriva unor afirmații inacceptabile și analize tendențioase făcute de Orbán.

Unele televiziuni de știri, o parte din presa scrisă și electronică, cu inspirație cunoscută, în continuare se ocupă pe larg de poziția no comment a UDMR-ului. Prietenii știu de ce!

Lăsând la o parte faptul, că dacă e așa de strânsă prietenia dintre Viktor Orbán și conducerea UDMR, odelimitare politicoasă de alegațiile cu tentă rasistă n-ar trebui să constituie o problemă, deja e prea târziu pentru aceasta.

UDMR nu este feblețea președintelui Klaus Iohannis, care ar prefera s-o vadă în afara coaliției guvernamentale, eventual o colaborare parlamentară ar fi de acceptat.

Aceasta este motivul pentru care a solicitat lui Hunor Kelemen și colegilor săi miniștri să-și precizeze poziția, punândui într-o situație ingrată.

Refuzarea delimitării ar fi insuficient pentru un casus belli, dar dacă interesul cere, motive se pot găsi. Interesul este evident.

În cazul eliminării UDMR se reiau negocierile cu privire la coaliția guvernamentală, la nominalizarea unui nou prim ministru. Își pierde valabilitatea actuala înțelegere cu privire la rotația premierilor și din nou Iohannis face cărțile.

Pentru domnia-sa poziția PSD-ului îi dă bătaie de cap. Nu poate evalua cum va acționa în situația dată, dacă va avea solicitări exagerate care în caz de refuz ar constitui prilej bun pentru a scăpa de răspunderea guvernării pe timp de criză.

O mare parte dintre liderii PNL ar dori să scape de UDMR, mai ales dacă ar primi în schimb ministerul dezvoltării, însă nu au garanții în acest sens.

PSD a delegat câțiva deputați fără funcții în partid ca la televiziunile menționate să critice poziția UDMR, dar conform declarațiilor liderilor cu greutate, nu este oportună eliminarea formațiunii maghiare din coaliția guvernamentală.

Totul se va decide în sesiunea parlamentară de toamnă. Piatra de încercare va fi compensarea în acest an creșterii prețurilor, respectiv adoptarea bugetului de stat pe 2023.

În cazul în care PSD și PNL nu se înțeleg asupra noului pachet social de 30 de miliarde euro și cu privire la modificarea Codului Fiscal, nu sunt excluse alegerile parlamentare anticipate la primăvară.

Indubitabil s-au șubrezit pozițiile UDMR atât pe plan intern, cât și extern. Dezmembrarea coaliției guvernamentale, mai ales dacă formal se întâmplă din cauza ei, va fi fatală.

Preț prea mare pentru o conivență mută.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...